Zenith Energy verwerft terminalfaciliteiten van BP in Amsterdam

Nieuwsbericht
02-02-2016

Tweede Europese acquisitie door de Onderneming binnen een jaar

Amsterdam en Houston (VS), 2 februari 2016 – Zenith Energy, een internationaal bedrijf gespecialiseerd in terminaldiensten voor vloeistoffen en bulkgoederen, maakt bekend een overeenkomst te hebben getekend voor de overname van een terminalfaciliteit voor de opslag van vloeibare stoffen in Amsterdam van BP plc (“BP”). De transactie zal naar verwachting voor het eind van het eerste kwartaal van 2016 afgerond zijn, na een uitvoerig overgangsproces. Financiële details van de transactie zijn niet bekendgemaakt.

De terminalfaciliteit is strategisch gelegen aan het Noordzeekanaal in het havengebied van Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen. Dit zogenoemde ARA-gebied heeft de hoogste concentratie aan raffinagecapaciteit in Europa en is een van de grootste hubs ter wereld voor de handel in raffinageproducten. De terminal heeft een opslagcapaciteit van ruim zes miljoen vaten benzine, ethanol, middendestillaten, biodiesel, kerosine en LPG; beschikt over geavanceerde vermengingsfaciliteiten; biedt connectiviteit voor zeegaande schepen, binnenvaart en vrachtwagens; is toegankelijk voor zeetankers met een diepgang tot 135.000 ton en heeft meerdere ligplaatsen voor drijvende bakken en schepen. De faciliteit beschikt over de grootste laadfaciliteit voor vrachtwagens in Amsterdam en er zijn aanzienlijke mogelijkheden tot uitbreiding. Daarnaast is het een erkend afleverpunt voor gasolie ten behoeve van ICE-termijncontracten. Na de eigendomsoverdracht aan Zenith blijft BP een belangrijke klant van de terminal.

Jeffrey R. Armstrong, Chief Executive Officer van Zenith, zei: “We zijn verheugd met de acquisitie van deze terminalfaciliteiten, die unieke capaciteiten bieden en strategisch gelegen zijn in het ARA-gebied. We kijken uit naar de samenwerking met onze nieuwe collega’s in Amsterdam waarbij we onze gezamenlijke expertise kunnen inzetten ten behoeve van onze klanten.” 

Deze acquisitie is een verdere stap in de geografische uitbreiding van Zenith, volgend op de overname van de Bantry Bay-terminal in het westen van Cork (Ierland) van Phillips 66 in februari 2015 en de ingebruikname van de nieuwe multi-product terminal voor vloeistoffen in Palermo (Colombia), een joint venture met Grupo Coremar.

Zenith legt zicht toe op het verwerven, aanleggen en exploiteren van terminals voor petroleumvloeistoffen en petrochemische producten en aanverwante logistiek, waaronder distributiefaciliteiten ter ondersteuning van terminals, zoals pijpleidingen, laadrekken voor vrachtwagens en transportbakken, met name in Latijns-Amerika, het Caribisch gebied, Europa en Afrika.

Over Zenith Energy

Zenith Energy is een internationaal terminalbedrijf actief in de opslag van vloeistoffen en bulkgoederen, met hoofdkantoor in Houston, Texas. Zenith richt zich op kansen voor het verwerven, aanleggen en exploiteren van terminals, met name in Latijns-Amerika, Europa en Afrika. De Onderneming legt zich toe op de opslag en distributie van petroleum, raffinageproducten, aardgasvloeistoffen en petrochemische producten. Daarnaast zet de Onderneming in op verwerving en exploitatie van logistiek en distributiefaciliteiten ter ondersteuning van terminals, zoals pijpleidingen, laadrekken voor vrachtwagens en transportbakken. Sinds augustus 2014 is Warburg Pincus, een toonaangevende internationale investeringsmaatschappij die gericht is op groei-investeringen, geïnvesteerd in Zenith Energy en heeft een bedrag van maximaal USD 600 miljoen beschikbaar gesteld.